Soirée dégustation au Restaurant “A la Vieille Auberge”

Le jeudi 10 mars 2016, notre œnologue, Didier Cornut, propose de vous faire découvrir quelques-uns des vins du Paradis en accord avec les mets spécialement concoctés pour l’occasion par Eric Hamart, Chef du Restaurant A la Vieille Auberge.Comprenez par là qu’il va vous caresser l’oreille de ses conseils divins toute la soirée, pour vous faire découvrir une (toute) petite partie des merveilles du Paradis…

 

Bon, OK c’est pas tout près, OK c’est pas San Francisco, et alors? Le plaisir de la table ne se lit pas sur une carte de la Suisse, ou bien?!

Menu

Velouté de corail safrané

Aligoté 2015

Samossa de pommes de terre et son coulis de poireaux verts

Diable Blanc 2014

Noix de Saint-Jacques poêlées et sa déclinaison de topinambour

Sauvignon Blanc 2013

Coquille d’agneau rôtie et sa chapelure verte

Garniture de saison

Pont des Soupirs Rouge 2012

Succès à la noix de Valeyres, poire rôtie et glace au caramel

Paradidou 2014

Menu à CHF 71.-/pers.

Menu avec dégustation de vins à CHF 116.-/pers.

Toutes les informations pour les réservations sont sur le site : http://www.lavieilleauberge.ch/contactez-nous.

Les acteurs de la soirée

  • Aligoté Genève

    Aligoté

    White wines 13 .-

    A variety originating from Burgundy, full of exotic and flowery fragrances.

    Available sizes
    75cl
    Vintage for sale
    2018
    Wine type
    Dry white wine
    Pairings
    Exotic raclettes, mango and cashew nuts
    Varietal(s)
    Aligoté
    Colour
    White, with bright green hues
    How to drink it
    Cool, between 8° and 10°.
    Vinification
    Traditional, in stainless steel vats and malolactic fermentation.

    Why do we like it?

    Because it is a wine full of exotic, floral flavours with a dominance of grapefruit. On the palate, our Aligoté is rich with the freshness of citrus fruit and a lemony touch, and even a salty finish. It is the ideal companion to freshwater fish, warm cheeses or fresh mushrooms.

  • Diable Blanc

    Rosé wines 15 .-

    Blanc de noirs, from Syrah and Merlot. Slightly salmony colour and aromas of fresh fruits...

    Available sizes
    75cl
    Vintage for sale
    2017
    Wine type
    Structured Rosé
    Pairings
    With a nice little vitello tonnato
    Varietal(s)
    Merlot, Syrah
    Colour
    Rosé
    How to drink it
    Between 6°C and 11°C, within 3 years
    Vinification
    Traditional, in stainless steel vats and without maceration

    Why do we like it?

    Because this blend of Merlot and Syrah vinified using white wine pressing methods possesses diabolic charm! Without maceration and gently barrelled, the marriage of these 2 beefy reds gives a subtly charming blanc de noir. Its slightly salmon colour, its fresh fruit aromas and its tender richness make it the ideal partner for a sunny aperitif, prosciutto and melon or a dessert with fresh fruit...

  • Vin doux Suisse

    Paradidou (50cl)

    Sweet wines 22 .-

    A natural sweet wine, from Chardonnay, Pinot Blanc and Sauvignon Blanc, obtained by cryoextraction (the grapes are frozen, then pressed)

    Out of stock

    Available sizes
    50cl
    Vintage for sale
    2017
    Wine type
    Blanc doux
    Pairings
    Verrine de mangue et passion, mousse au chocolat noir
    Varietal(s)
    Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot blanc
    Colour
    Jaune orangé
    How to drink it
    Entre 6°C et 8°C, dans les 5 ans
    Vinification
    Concentration par cryoextraction, 60% en barriques et 40% en cuves inox

    Why do we like it?

    Parce que ce vin doux naturel, issu de Chardonnay, Pinot Blanc et Sauvignon Blanc, obtenu par cryoextraction (les raisins sont congelés, puis pressés encore gelés pour obtenir une concentration de sucre et d’arômes plus importante) nous offre fraîcheur et douceur aromatique. L'équilibre entre acidité et sucre en fait un vrai plaisir sans lourdeur. Des notes de coing, orange et pamplemousse révèlent des accords célestes avec un foie gras, des desserts aux fruits ou au chocolat, voir tout simplement à deux devant la cheminée ! Et après un mûrissement de 3 à 5 ans, il vous étonnera avec ses caractères d'oranges confites.

  • Pont des Soupirs Rouge

    Red wines 25 .-55 .-

    Blend of Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Merlot and Gamaret. Aged in barrels for 1 year. This wine can be drunk young but...

    Clear
    Available sizes
    150cl
    75cl
    Vintage for sale
    2016
    Wine type
    Red with long ageing potential
    Pairings
    Tournedos with girolle mushrooms and roast potatoes
    Varietal(s)
    Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Merlot, Gamaret
    Colour
    Intense red
    How to drink it
    Between 14°C and 16°C, within 5 years or more...
    Vinification
    12 months in barrels

    Why do we like it?

    Le Pont-des-Soupirs, it’s a wine to drink after... 6 years. Why? Because at this age it has reached a great spiciness, with notes of liquorice and anise, and is intensely fruity with harmonies of black cherry and morello cherries, supported by a touch of vanilla. An ample, warming, rich, complex and structured wine that will coat your taste buds in a velvety blanket, while magnifying each moment.

  • Sauvignon Blanc

    White wines 15 .-

    Half aged in barrels, and the other half in stainless steel vats and blended. A highly aromatic wine with scents...

    Available sizes
    75cl
    Vintage for sale
    2017
    Wine type
    Aromatic white
    Pairings
    Scallops with rum and lime
    Varietal(s)
    Sauvignon blanc
    Colour
    Gold with green hues
    How to drink it
    Between 6°C and 11°C, within 3 years
    Vinification
    60% in stainless steel vats, 40% in barrels for 6 months

    Why do we like it?

    This Sauvignon Blanc is a highly aromatic wine, with scents of pink and blackcurrant grapefruit, and an elegant “matoussage”. Rich and mellow, with a mineral and a very harmonious woody finish, it will be the ideal accompaniment to crustaceans, wild fish or a spicy aperitif.

Ça se passe par ici